Recepty
Špagety s cesnakom, mätou a olivamiPotrebujeme:
- 90 ml extra panenského olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku nasekaného najemno
- 6 filiet z ančovičiek
- 2 lyžice čerstvej mäty nasekanej najemno
- 4 lyžice petržlenovej vňate nasekanej najemno
- 500 g špagiet
- soľ
- 2 lyžice kapár
- 12 väčších čiernych olív nakrájaných nahrubo
Postup:
Vo väčšej panvici rozohrejeme na strednom plameni olej. Pridáme cesnak a restujeme 2-3 minúty dozlatista.
Pridáme ančovičky a restujeme na miernom plameni – filety pri tom rozotierame vareškou, pokiaľ sa v oleji nerozpustia, teda asi 5 minút.
Odstavíme z platne a pridáme mätu a petržlenovú vňať.
Medzitým uvaríme cestoviny v osolenej vriacej vode, pokiaľ nie sú al dente.
Hotové cestoviny necháme odkvapkať a vložíme ich do omáčky. Posypeme kaparmi a olivami, dobre premiešame a podávame teplé.
Špagety po sicílskyPotrebujeme:
- 1/4 šálky (60 ml) extra panenského olivového oleja
- 1 menšia cibuľa nasekaná najemno
- 1 strúčik cesnaku, ľahko nadrvený, ale v celku
- 1 kg zrelých rajčín, olúpaných a nasekaných najemno
- 12 lístkov čerstvej bazalky natrhaných na kúsky
- 1 štipka čerstvého oregana nasekaná najemno
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 šálka (100 g) čiernych olív
- 2 lyžice kapár
- 500 g špagiet
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
Olej rozohrejeme vo väčšej panvici na strednom plameni. Pridáme cibuľu a cesnak a restujeme asi 2-3 minúty dozlatista.
Vmiešame rajčiny, bazalku a oregano. Osolíme a okoreníme. Na miernom plameni varíme 5 minút. Pridáme olivy a kapary. Varíme asi 10-15 minút, pokým sa rajčiny nezačnú rozpadať. Potom vyberieme cesnak.
Cestoviny varíme v osolenej vriacej vode pokiaľ nie sú al dente. Necháme ich odkvapkať a vložíme ich k omáčke. Dobre premiešame. Odzdobíme petržlenovou vňaťou a podávame teplé.
Špagety s tuniakomPotrebujeme:
- 500 g špagiet
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku nasekané najemno
- ½ lyžičky cukru
- 2 lyžice čerstvého koriandru nasekaného najemno
- 1 rozdrvená sušená chilli paprička
- 500 g rozpolených cherry rajčín
- soľ, mleté čierne korenie
- 400 g odkvapkaného konzervovaného tuniaka
Postup:
Cestoviny varíme v osolenej vriacej vode pokiaľ nie sú al dente.
Medzitým rozohrejeme vo väčšej panvici na strednom plameni olej. Pridáme cesnak, cukor, koriander a chilli papričku a restujeme 2-3 minúty, pokiaľ cesnak nezozlatne.
Pridáme rajčiny, osolíme a varíme na miernom plameni 5 minút. Nakoniec pridáme kúsky tuniaka, dobre premiešame a odstavíme z platne.
Špagety s maslom a píniovými orieškamiPotrebujeme:
- 500 g špagiet
- 125 g masla
- 100 g píniových orieškov
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate nasekanej najemno
- soľ a nahrubo mleté čierne korenie
- nastrúhaný tvrdý syr Kietasis
Postup:
Cestoviny uvaríme v osolenej vriacej vode, pokiaľ nie sú al dente.
Medzitým rozohrejeme v panvici pri vysokej teplote maslo, pokiaľ sa vzniknutá pena nesfarbí dohneda. Odstavíme z platne.
Píniové oriešky pražíme v panvici so silným dnom na strednom plameni asi 3-4 minúty. Panvicu pritom občas zastrasieme.
Hotové cestoviny necháme odkvapkať a vložíme ich do väčšej misky. Prelejeme ich rozohriatym maslom. Pridáme píniové oriešky, petržlenovú vňať a dôkladne okoreníme. Posypeme syrom a podávame teplé.
Špagety s čiernymi olivami a ančovičkamiPotrebujeme:
- 1/3 šálky (90 ml) extra panenského olivového oleja
- 1 červená cibuľa nasekaná najemno
- 1-2 rozdrtené sušené chilli papričky
- 3 strúčiky cesnaku nasekané najemno
- 4 filety z ančovičiek
- 750 g rajčín olúpaných a nasekaných najemno
- 1 šálka čiernych olív (100 g)
- 1 lyžica kapár
- 500 g špagiet
- soľ
- 1 lyžica čerstvého petržlenu nasekaného najemno
Postup:
Olej rozohrejeme vo väčšej panvici na strednom plameni. Pridáme cibuľu a chilli papričku a restujeme 3-4 minúty domäkka. Pridáme cesnak a ančovičky a restujeme na miernom plameni. Ančovičky pritom rozmačkávame vidličkou asi 5 minút, pokiaľ sa nerozpustia v oleji. Vmiešame rajčiny a na miernom plameni varíme 15 minút. Potom pridáme olivy a nasekané kapary a varíme ďalších 5 minút. Medzitým uvaríme cestoviny, aby boli al dente. Hotové cestoviny necháme odkvapkať a pridáme ich do omáčky. Posypeme petržlenom, dobre premiešame a podávame teplé.
Špagety s olivamiPotrebujeme:
- 500 g špagiet
- 1/2 šálky (125 ml) extra panenského olivového oleja
- kôra z 2 citrónov nakrájaná na veľmi jemné prúžky
- čerstvo vytlačená šťava z 2 citrónov
- 150 g čiernych olív nakrájaných na kolieska
- 2 strúčiky cesnaku nasekané najemno
- 15 menších lístkov čerstvej bazalky
- soľ a mleté čierne korenie
Postup:
Cestoviny varíme v osolenej vriacej vode pokiaľ nie sú al dente.
Medzitým rozmixujeme kôru a šťavu, čierne olivy, cesnak a bazalku. Dochutíme soľou a korením.
Hotové cestoviny necháme odkvapkať a vložíme ich do pripravenej omáčky. Dobre premiešame, podávame teplé.